lördag 14 augusti 2010

Mera garn, massor av garn...

Ull, okardad
Nya härliga färger, uppfrån:
Watermelon, Sunset och Blue heaven

Härlig solnedgång, eller hur
Det vattnas i munnen, vattenmelon

På G i allafall

Nu har jag även lyckats dra in dottern i färga-garn-träsket. Åååh vilka fina färger hon fick till.
Jag har ju även varit dräggelsjuk över att prova på att spinna eget garn, och vad kommer man inte allt på när man ligger vaken om nätterna. Kom på att yngsta sonen fick prova på att spinna i slöjden i typ 3:an för massor av år sen, och att han då fick tillverka en egen slända. Den slängde jag ner i ett syskrin då, eftersom jag inte visste vad man gör med den. Nu åkte den fram, plus att jag kom på att jag köpte ull på panduro för ett par år sen, när jag sydde dockor. Skulle göra tomtar och ha ullen till skägg, köpte lin också. Kom aldrig på hur jag skulle fästa ullen vid dockan, så det har legat i en låda och samlad damm. Nu åkte även ullen fram. Det enda problemet jag lider av just nu är: Ullen är okardad och jag har inga kardor. ( Finns det någon som har ett par kardor till övers? )
Har provat att "dra ut" ullen för att dela på fibrerna, och ja visst ok, det kanske tar ett par månader bara. Fick en tuss att prova med i allafall. Jisses så svårt att komma ihåg att snurra sländan åt samma håll hela tiden. Kan väl säga att det är ett måste för att det ska funka men jag kommer nog att få in snitsen. Kul har jag och det är väl meningen med en hobby.
Nu är mina garnhärvor slut, så nu slipper ni nog se fler färgningsorgieresultat på ett tag.
Ifall man inte blir tvungen att köpa mer förstås......
Kramar

5 kommentarer:

 1. Härliga garnbilder! o tack för beskrivningen innan, det va väldigt intressant att få veta!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Wow- vad mycket härliga garner du har färgat! Det där vattenmelon-garnet tyckte jag särskilt mycket om :)) Visst är det kul att skapa!!

  Ojoj, okardat ull har jag inte vågat mej på... för att komma igång lite snabbare (det blir roligare då liksom) så råder jag dej att kika in på spinspiration.se och beställa lite färdiga ulltops från dem... Vanlig ull ligger på ca 30kr/100g vilket är helt överkomligt tycker jag, och de har grymt snabb service. Av de ullsorter jag provat hittills så tycker jag BFL och shetland var lättast att spinna, men jag tycker bäst om merinon - lite svårare men inte så fasligt.

  Vad spännande med spinnrocken! Hoppas du kan buda hem den och få ordning på den! Jag ska följa dina fortsatta garnäventyr :))

  Ha det gott!
  MiA

  SvaraRadera
 3. Grattis till bud-vinsten!!
  Vad kul att du också kan börja spinna nu :)

  För att göra saken värre kan jag ju tipsa om ett par engelska fiber-webshoppar också:
  World of wool
  Wingham Wool
  Googla så hittar du dem... om du tyckte det fanns mycket hos spinspiration så kommer du svimma om du besöker dem ;P

  tjings!

  SvaraRadera
 4. Hej Lillemor!
  Wow - vilken härlig historia din nya spinnrock har!! Den spinner nog underbart garn :))

  Jo, man ska tvätta garnet lite försiktigt när det är färdigt. Tvätta i varmt vatten med lite ulltvättmedel. Skölj i ljummet vatten, och i kallt vatten. Krama försiktigt och häng på tork. Detta för att den aktiva tvisten i garnet ska släppa - det blir "balanserat" och mjukare. Om garnet är övertvinnat och vill sno och vrida sej när det är klart så kan man efter man tvättat det, dänga det i golvet eller väggen några gånger innan man hänger det på tork. Vad jag läst så kan man också hänga en tyngd i garnet när det torkar, men vissa menar att det är helt förkastligt eftersom garnet då sträcks ut, och sedan när man har stickat med det och tvättar det färdiga plagget så krymper garnet igen.... Jag har inte vågat torka med tyngder i. Om du vill ha bra hjälp så gå med i svenska spinnar-gruppen på Ravelry. Där har jag lärt mej mycket :)

  Lycka till!
  MiA

  SvaraRadera
 5. Precis som MIa Skriver kan man ju köpa färdigkardade tops från spininspiration bl.a. men igår när jag köpte min spinnrock fick jag okardad ull av säljaren och hon hade alltid bara dragit isär ullen och spunnit med det och hon har spunnit professionellt. När jag visade min kardade ull jag fått i startkitet från spininspiration tyckte hon att den såg platt ut och det gör den ju jämfört med den okardade ullen. Man måste väl se till att få riktigt fin ull om det ska funka att dra isär.
  Nåja, jag är ju verkligen en newbie på det här med spinning men jag förstod att man i alla fall inte måste ha kardor eller köpa färdigkardat.

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails