fredag 7 maj 2010

Mönster till stickad mudd i hålkrus...
Här kommer då mönstret till mina stickade muddar i hålkrus. En teknik som ser mer avancerad ut än den är. Lättstickat och roligt. Jag har stickat mina i ett garn som passar till stickor 3,5 mm. Jag skriver vitt eller grått för att ni ska kunna jämföra med bilden om något är oklart.
Lägg upp 48 maskor med vitt garn och fördela dessa på 4 st strumpstickor, 12 m/sticka.
Sticka 4 varv slätstickning,
Sticka ett hålvarv: 2 m tillsammans, ett omslag varvet ut, detta varv är vikningsvarvet och
hålen bildar uddkanten.
Sticka 5 varv slätstickning.
Byt till grått garn. Nu stickas mönsterrapporterna, varje mönsterrapport består av 6 varv.
Varv 1: Sticka räta m varvet ut.
Varv 2: Sticka aviga m varvet ut, det är det aviga varvet som gör att gallermönstret ser ut att ligga ovanpå bottenfärgen
Varv 3: Byt till vitt garn. Sticka 4 räta m, lyft över 2 grå m från föreg varv utan att sticka dem, 4 räta, lyft 2 grå varvet ut.
Varv 4: Stickas lika som varv 3
Varv 5: Stickas lika som varv 3 och 4
Varv 6: Stickas lika som varv 3, 4 och 5
Efter dessa 6 varv börjar nästa mönsterrapport med varv 1 och 2 som tidigare. Observera att när man nu stickar varv 3, 4, 5 och 6 så lyfts de två grå m "mitt emellan" de grå "stolparna" i föregående mönsterrapport, alltså: Sticka 1 m i vitt garn, lyft två grå, sticka 4 vita, lyft två grå varvet ut. Detta för att mönstret ska bilda ett galler typ hönsnät. Kommer de grå mitt över varandra så kommer mönstret att bilda ett rutmönstrer. Titta på bilden om ni inte förstår.
Upprepa dessa 6 varv tills muddarna har den längd ni vill ha, jag har stickat 10 mönsterrapporter på mina muddar.
Sticka 5 varv slätstickning, 1 hålvarv och därefter 4 varv slätstickning.
När dessa varv är stickade, maska av, vik in de 4 varven mot avigan, (vik i hålvarvet) och sy fast.
Allt detta är mycket enkelt, är man osäker över min intrasslade beskrivning så löser man en hel del genom att titta på bilderna, om det ändå är helt obegripligt så går det bra att skriva ett inlägg och be om råd.
Lycka till, vore roligt att se dessa muddar i andra färger och former, mönstret kan ju lätt göras om till vantar t ex.Related Posts with Thumbnails